Welkom bij de Donjon Meubelen Eindhoven!

Hout

1. Meubelen en onderhoud

1. Houten Meubelen

Van de dertig-tot veertigduizend houtsoorten op aarde vinden er zo'n tweehonderd hun weg naar de meubelproductie. Hout is een natuurlijk product. Daarom blijft het enigszins 'werken' en kunnen er kleurverschillen voorkomen.

Hout wordt ook gebruikt voor het binnenwerk van een stoffen of lederen bankstel. Omdat hout 'werkt', wordt er niet uitsluitend voor massief hout gekozen, maar waar nodig voor plaatmateriaal. Dit is namelijk ongevoelig voor nadrogen, kromtrekken of scheuren.

 

Praktische tips
Klemmende laden kunt u weer soepel laten lopen door de geleiders in te wrijven met paraffinewas. Grotere laden lopen gewoonlijk op kogelbanen. Na langer gebruik kunt u deze kogelbanen het beste nog eens invetten met bijvoorbeeld vaseline. Wanneer kastdeuren niet helemaal sluiten, kunt u dit vrij simpel herstellen door het bijstellen van de scharnieren. Bij alle meubelen is het raadzaam om onderzetters te gebruiken. Dit helpt warmte- en/of vochtplekken voorkomen.

 

2. Onderhoud

Het regelmatig onderhoud bestaat uit het afstoffen van uw meubel met een droge, zachte doek.

Gelakte meubelen MDF
Twee keer per jaar maakt u de meubelen schoon met een uitgewrongen zeem. U maakt een sopje van water en een scheutje schoonmaakmiddel, zonder ammonia of schuurmiddel (dat u sowieso niet mag gebruiken). De meubelen dienen goed afgedroogd te worden met een zachte doek (zie ook de navolgende tabel).

Ongelakte meubelen (met olie of was behandelde meubelen)
Eenmaal per jaar behandelen met vloeibare was of olie zonder siliconen. Enkele druppels per meubel is voldoende.

Massief geolied hout 
Twee weken na aflevering opnieuw in de olie zetten voor het behoud van de natuurlijke uitstraling. De olie met een doek aanbrengen en na enkele minuten met een schone doek nawrijven. Deze behandeling regelmatig herhalen. Reinigen kan met een licht vochtige doek. Hardnekkige vlekken kunt u venwijderen door het hout met fijn schuurpapier licht op te schuren in de richting van de nerf en dan met olie te behandelen.

Massief (Amerikaans) kersenhout
Om de natuurlijke roodbruine kleur te krijgen, moet het meubel drie tot vier weken in het zonlicht staan. Twee tot drie keer per jaar behandelen met olie. Beschadigingen of hardnekkige (vocht)vlekken licht opschuren en opnieuw in de olie zetten. Is het meubel bij aankoop reeds met blanke lak behandeld, dan is oliën overbodig. 

Massief teakhout 
Eén en dezelfde partij teakhout kan grote kleurverschillen bevatten (van licht goudbruin tot donkerbruin) al dan niet in combinatie met donkere aderen, strepen of vlekken. Door de ambachtelijke droogmethode blijft teakhout bovendien "werken" (denk aan scheuren, botsen, kleurschakering). U kunt massief teakhout onderhouden met olie.

Koloniale meubelen 
Deze karakteristieke meubelen zijn op ambachtelijke wijze vervaardigd en afgewerkt met een waslaag. Door deze waslaag is het mogelijk dat er (vinger)afdrukken op het meubel verschijnen. Het meubel oogt in het begin nog strak en steriel en zal nog enige tijd nodig hebben om de doorleefde uitstraling te krijgen die zo eigen is aan dit type meubel. Aangezien het meubel meestal is vervaardigd van massief hout, dat in de buitenlucht is gedroogd, is de kans op kromtrekken en krimpscheuren aanwezig. Deze geven het meubel een authentieke uitstraling en zijn geen gebrek aan het meubel, dus geen reden voor reclamatie.

 

 

Praktische tips
Voorkom dat uw meubelen in direct contact komen met vochtige objecten zoals bloemenvazen of glaswerk.

Droog vloeistoffen altijd zo snel mogelijk op.

Vermijd direct contact van hete voonwerpen met de wasafwerking en gebruik hiervoor onderzetters.

Contact met hete voonwerpen kan verkleuring veroorzaken.

Zet uw meubelen nooit te dicht in de buurt van warmtebronnen zoals CV en gevelkachels en bescherm uw meubelen tegen nadelige invloeden van direct zonlicht. 

Behandel uw meubelen 2 à 3 keer per jaar met wax. Dit product zorgt ervoor dat uw meubel zijn warme uitstraling behoud en beschermt het enigszins tegen invloeden van vocht.

De was beter in twee dunne lagen aanbrengen dan één dikke.

 

 

Onderhoudsvoorschrift 
Neem meubelen - voorzien van een wasafwerking - nooit met een vochtige doek af, maar met een schone, zachte doek.

Behandel/onderhoud uw meubelen enkel met wax (verkrijgbaar bij uw woninginrichter).

Plak onder bloemenvazen bij voorkeur een viltje. Hierdoor kan het doorslaande vocht probleemloos verdampen, zonder uw kostbare meubel te beschadigen. 

Onderhoudsproducten Hout 
Voor gelakte meubelen levert uw woonspecialist de volgende producten:

 

 Product
 

Beknopte omschrijving 
(zie ook de uitgebreide productomschrijvingen)
 Woodclean Een intensieve reiniger voor alle houtsoorten
 Elite polish Een onderhoudspolish met een vleken en krassen hersteller
 Meuboline Onderhoudsolie, leverbaar in 4 kleuren
 Waxspray Een was (met echte bijenwas) in een spuitbus, gemakkelijk en universeel

 

Ongelakte meubelen zijn nagenoeg altijd behandeld met een afwerkingsproduct. Over het eventueel gebeitste meubel wordt een was-of olielaag aangebracht. Deze laag wordt in de loop der tijd deels 'opgenomen' door het meubel zelf en deels gaat hij verloren door het gebruik van het meubel. Het is dus noodzakelijk dat u deze afwerk/beschermlaag tijdig opnieuw aanbrengt (ongeveer 3 keer per jaar).

Voor ongelakte meubelen levert uw woonspecialist de volgende producten:

 

 Product
 

Beknopte omschrijving 
(zie ook de uitgebreide productomschrijvingen)
Orawax Antiekwas  Een was met echte bijenwas, leverbaar in vier houtkleuren
Orawax Bijenwas Echte bijenwas, leverbaar in naturel en bruin (donker)
Greenfix Een plantaardige anti-vlek meubelolie (op basis van natuurllijke lijnolie)
Waxspray Een was (met echte bijenwas) in een spuitbus, gemakkelijk en universeel

 

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.