Welkom bij de Donjon Meubelen Eindhoven!

Meubelleder

3. Meubelleder en onderhoud

1. Algemeen

Leder is een natuurproduct met een aantal specifieke kenmerken, zoals nerftekening, huidplooien, kleurnuances, mestvlekken, insectenbeten en genezen littekens. Het is niet alleen praktisch ondoenlijk om een volkomen gave huid voor verwerking te realiseren, maar dergelijke 'beschadigingen' geven leder ook haar typische karakter. Door gebruik ontstaat er al vrij snel een 'Iégère effect' (plooivorming). Dit komt door de natuurlijke rek die leder heeft. AI deze verschijnselen horen bij leder en bieden dan ook geen recht op reclamatie.

A. Looien
Looien is een behandeling om de huid soepel te maken en bederf te voorkomen. Bij plantaardig looien worden plantaardige extracten gebruikt, bij organisch looien oliën van waterdieren en bij chroomlooien (de meest toegepaste techniek) chroomzouten.

B. Splitten
Splitten is het in twee lagen splitsen van de huid. De buitenlaag (haar/nerfzijde) levert het meest waardevolle meubelleder op en wordt verwerkt tot aniline, tuig-en nubuckleder. De splitzijde (onderlaag) wordt gebruikt voor splitleder of suède.

C. Aniline kleuren
Hier wordt met behulp van synthetische kleurstoffen het leder in ronddraaiende vaten op kleur gebracht. Dit gebeurt net zolang tot het leder door en door gekleurd is.

D. Finishen
Na het aniline vatverven wordt de huid, meestal om praktische redenen, van een beschermlaag voorzien. Dit heet ook wel finish, onderhouds-, slijt-of laklaag.

2. Ledersoorten

A. Anilineleder met beschermlaag
Dit leder heeft de bewerking (finish) als beschreven onder punt D van 1 ondergaan.

B. Anilineleder zonder beschermlaag
Leder waar geen beschermlaag (finish) op is aangebracht. Deze ledersoort is in het gebruik dan ook zeer gevoelig voor zon, vuil en vet.

C. Semi-anilineleder 
Semi-anilineleder is leder dat na het anilineverven wordt voorzien van een dunne dekkende verflaag met daarover een transparante beschermlaag.

D. Handwishleder 
Handwishleder is een semi-anilineleder met dezelfde eigenschappen. Dit leder wordt echter na de dekkende verflaag handmatig uitgepoetst, waarna het voorzien wordt van een transparante beschermlaag.

E. Gedekverfd leder
Gedekverfd leder is leder dat wordt voorzien van een geheel dekkende verflaag. De nerftekening en andere markeringen zijn weinig zichtbaar en worden daarom meestal kunstmatig geprint.

F. Splitleder
Splitleder is de gesplitte onderlaag van de huid. Doordat er geen nerftekening of andere markeringen aanwezig zijn, wordt zij voorzien van een geheel dekkende verflaag en daarna kunstmatig geprint.

G. Tuigleder
Dit is leder van volwassen runderen, dat meestal plantaardig wordt gelooid. Het lijkt op anilineleder, maar heeft een natuurlijk uiterlijk en een zwaardere kwaliteit. Verkrijgbaar met en zonder afdeklaag.

H. Suède en nubuckleder
Bij suède en nubuckleder wordt het leder geschuurd. De geschuurde zijde van het leder komt op het meubel in zicht. Bij nubuck is dat de haarzijde, bij suède de splitzijde. Deze Iedersoorten zijn erg gevoelig voor vuil, vocht en vet.

I. Pull up leder
Dit is een dikleder van echte runderhuiden. De huiden die worden gebruikt voor pull up leder zijn eerste klas huiden 1,3 tot 1,5 millimeter dik. Het leder wordt gecreëerd door middel van een 'effect'; bij het vouwen trekt men de contrastkleur naar boven. Vandaar de benaming 'pull up' leder. Pull-up leder is bovendien verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, zoals bijvoorbeeld 'oiled pull-up' en 'waxed pull-up'.

J. Schapenleder
Ongeschuurde en ongekleurde schapenlederhuid heeft een bijzondere uitstraling door natuurlijke beschadigingen zoals littekens en insectenbeten. Gezien de dikheid en hardheid van gelooid Schapenleder, wordt het in natte toestand verwerkt. Na droging trekt de huid glad. Vervolgens wordt het meubel met waterbeitsen gekleurd en afgewerkt met blanke was.

K. Leatherlook 
Het woord doet vermoeden dat het hier om een leersoort gaat, maar leatherlook is een "imitatieleer". Het is opgebouwd uit een tricot stoffen rug met een PVC-bovenlaag die het uiterlijk van echt leder heeft. Het onderhoud kan alleen gepleegd worden met lauw water en een scheutje alkali-vrije zeep.

L. Old saddle leder
Het leer is, zoals 100 jaar geleden gebeurde, plantaardig gelooid. Bovendien is het met de hand ingepoetst. De speciale was/vetcombinatie maakt het leer enigszins vuil-en waterafstotend. De was zorgt in het gebruik voor een constant politoer effect, waardoor het meubel steeds meer karakter zal krijgen. Insectenbeten en/of littekens zijn door de natuurlijke bewerking eigen aan dit leder. Old Saddle dient met een specifiek voor dit leer ontwikkelde onderhoudswax onderhouden te worden!!!

M. Bycast
Dit type mag niet zomaar 'leer' genoemd worden. Er zijn soorten waarbij gemalen en gerecyclede ledervezels op een (vaak) linnen doek door middel van verlijming aan beide zijden worden aangebracht De bovenzijde wordt daarna voorzien van een zeer zware polyurethaan (PU) laklaag.

N. Bomber / Pilote leder
Bomber/Pilote leder is een geruwde ledersoort - dikte 1 tot 1,2 mm - die een doorleefd uiterlijk heeft. In gebruik zal dit leder nog meer verouderen; zitplaatsen kunnen donkere, wat gladdere vlakken geven en de stiknaden worden meer geaccentueerd in gebruik. Bomber/Pilote leder is gevoelig voor vuil en vlekken en vereist hetzelfde onderhoud als nubuckleder.

3. Meubelleder onderhoud

Algemeen
De eigenschappen van lederen meubelen en het onderhoud ervan worden vooral bepaald door het al dan niet aanwezig zijn van een beschermlaag (finish). Bij anilineleder zonder beschermlaag geeft een druppel water al onmiddellijk een donkere vlek. Aanbevolen wordt een aniline leer voor ingebruikname te beschermen met een leder protector. Ook bij gefinished leder zal bijvoorbeeld transpiratie op den duur sporen nalaten. Bij mensen die bepaalde medicijnen slikken kan dit effekt nog sterker zijn. Ook aceton en chemicaliën die in haartonics, nagellak en lijm voorkomen kunnen het leer beïnvloeden. Was en schoensmeer zijn zelfs volstrekt uit den boze en kunnen evenals chemische schoonmaakmiddelen ernstige gevolgen hebben. Verder is het belangrijk om overmatig zonlicht op lederen meubelen te vermijden en wordt een vochtigheidsgraad van ongeveer 65% aanbevolen om het leder in conditie te houden. Het kraken van leder is tegen te gaan door op de raakvlakken een beetje talkpoeder te wrijven.

Stoffeerwijze
Een nieuw lederen zitmeubel is in het begin nog strak en steriel. Het heeft enige tijd nodig om gezellig en uitnodigend te worden. Door gebruik ontstaat er al vrij snel een 'Iégère effect' (plooivorming). Dit komt door de natuurlijke rek die leder heeft. Tevens passen vulling en vering zich in de beginfase aan. Ze lopen zo'n 10% in stramheid terug om uiteindelijk op ongeveer 85% van de nieuwwaarde constant te blijven.

Onderhoud
De eigenschappen en soort van afwerking van leersoorten bepaalden tot voor kort in grote mate de wijze van onderhoud. Bij sommige soorten was zelfs geen onderhoud mogelijk. De leerindustrie heeft hierop ingespeeld en producten ontwikkeld die onderhoud mogelijk en gemakkelijk maken. Deze wijze van onderhoud is geschikt voor alle leersoorten, met uitzondering van suède en nubuck.

 

 Afwerking

Regelmatig

1 keer per jaar

Anilineleder zonder beschermlaag* Afstoffen met zachte schone doek Licht inwrijven met water bevochtigde doek (te veel vocht geeft donkere plekken of kringen). Aanbevolen wordt een aniline leer voor ingebruik name te beschermen met een leder protector.
Aniline- en tuigleder met beschermlaag Afstoffen met zachte schone doek Afnemen met spons en zeem (nergens anders voor gebruiken).
Gedekverfd leder*   De zeem bevochtigen met onthard warm water (kraanwater geeft op den duur kalkafzetting)
Tuigleder zonder beschermlaag* Opwrijven met schone flanellen doek Licht inwrijven met bijenwas of hoogwaardige witte was, goed uitwrijven.
Nubuckleder en suède Borstelen of stofzuigen met schone borstel of zuigmond  

 

 

4. Behandeling van vlekken

1. De gemorste substantie dient zo snel mogelijk te worden verwijderd met een lepel, witte doek of witte tissues. Daarbij is het belangrijk vanaf de buitenrand van de vlek naar binnen toe te werken.

2. De vlek moet worden bevochtigd met één van de hieronder aangegeven middelen B, C of D zoals aangegeven in de vlekkentabel. Opbrengen kan met een wattenstaafje.

3. De plaats van de vlek kan worden afgenomen met spons en zeem. Het verdient aanbeveling om de hierna genoemde reinigingsmiddelen eerst op een weinig opvallende plaats uit te proberen.

Vlekkentabel
In de vlekkentabel worden de volgende middelen gebruikt:

A - Sopje van lauw water met afwasmiddel (1 eetlepel op 1 liter water)
B - (methyl) alcohol (70%); bedwelmend, raam open zetten
C - Wasbenzine; brandgevaarlijk, bedwelmend, raam openzetten*
D - Terpentine, geen terpentijn (niet gebruiken bij schuimrubber en latex)*
E - Lauwe keukenazijn (opbrengen met schone witte katoenen doek)
F - Zout water (50 gram op 1 liter)

* Let op: Wasbenzine en terpentine eerst uitproberen op een niet in het oog zijnde stukje leder. Voorzichtig met gebruik, minimale hoeveelheid. Niet wrijven, alleen deppen.

Attentie:
Reinigings- en onderhoudsmiddelen builen bereik van kinderen houden!

 

 

Vlekken van

verse vlek 

oude vlek

ijs A A
drop, zuurtjes, chocolade B B
alcoholische dranken A  
frisdranken A  
warme dranken A  
     
zweet, bloed A A
braaksel A A
urine A F
     
saus A
soep, ketchup A A
vlees, jus, boter C D
olie, kaas(fondue) C D
slasaus, mayonaise E E
mosterd E E
     
nagellak B B
lippenstift, parfum B B
make-up A A
mascara D D
     
inkt:    
vulpen A A
balpen, viltstift B B
     
verf:    
olieverf D D
latex (muurverf) A B
     
lijm:    
textiel A C
velpon bison-col B -
contactlijm / bisonkit D D
fotolijm  C C
polystyreen - C
PVC-lijm D -
houtlijm (wit) A A
arabische gom A A
     
bijenwas  C D
meubelwas, meubelolie C D
schoensmeer D D
smeervet, olie C D
kaarsvet: op tissue strijken    
(strijkbout op stand 'wol')   D

 

 

Gebruik uitsluitend schoonmaak- en vlekkenproducten van uw woninginrichter!

4 artikel(en)

Van hoog naar laag sorteren

per pagina

4 artikel(en)

Van hoog naar laag sorteren

per pagina